Desinvesteringen

In totaal hebben participatiemaatschappijen in 2016 € 3,7 miljard tegen kostprijs verkocht of anderszins gedesinvesteerd uit 192 Nederlandse bedrijven. Betrouwbare gegevens over de transactiewaarde van de desinvesteringen van de gehele markt zijn niet beschikbaar.

Dit totaal omvat zowel desinvesteringen uit jonge en snelgroeiende ondernemingen (venture capital), als desinvesteringen uit volwassen bedrijven (private equity). Vanwege deze diversiteit is het daarom informatiever naar verschillende delen van de participatiemarkt te kijken.

Alle gepresenteerde cijfers zijn zogenoemde marktanalyses, oftewel investeringen en desinvesteringen in Nederlandse bedrijven door binnen- of buitenlandse participatiemaatschappijen. Informatie over de activiteiten van in Nederland gevestigde participatiemaatschappijen (vanaf 1989) is te vinden in de industrieanalyse in het archief. Tevens is daar de vragen- en definitielijst te vinden, alsmede de methodologie van het onderzoek en de achterliggende databestanden.Ga direct naar: ▻ Methoden ▻ Herkomst participatiemaatschappij

 


METHODEN VAN DESINVESTERING

In 2016 hebben venture capitalists hun belang in 105 Nederlandse bedrijven verkocht of anderszins gedesinvesteerd, vaak op zeer succesvolle wijze. In ongeveer 15 gevallen ging het om verkoop aan een strategische partij. In 36 gevallen werden leningen terugbetaald, en in 38 gevallen betrof het een faillissement of afboeking. Dit laatste is een gebruikelijk percentage in venture capital. Eén life sciences bedrijf gingen naar de beurs, namelijk Merus. Van drie andere bedrijven werd ook een aandelenbelang via de beurs verkocht.

Private equityfirma’s verkochten relatief veel grote bedrijven aan strategische partijen (20), bijvoorbeeld: Den Braven Sealants (Arkema), Banketgroep (Groupe Poult), Luzac (NCOI), Carcoustics (Liaoning Dare Industrial), Continental Bakeries (Goldman Sachs) en Bakkersland (Borgesius). Daarnaast waren verkopen aan andere private equitypartijen in trek met 17 gevallen zoals bij Conclusion (NPM Capital), Yarrah Organic Petfood (AAC Capital Benelux), Fletcher Hotels (NIBC Mezzanine) en Raet (HgCapital). Alleen Basic Fit werd in 2016 naar de beurs gebracht door private equity (3i) terwijl van een drietal andere bedrijven ook een belang verkocht werd via de beurs. Audionova International werd gekocht door Sonova Holding AG, de houdster van een aantal ketens in de gehoortoestellensector.

 


DESINVESTERINGEN NAAR HERKOMST PARTICIPATIEMAATSCHAPPIJ

Zowel binnen- als buitenlandse participatiemaatschappijen hebben een actief jaar gehad in 2016. Omdat buitenlandse partijen vaker actief zijn in de grotere transacties, hebben zij relatief weinig bedrijven verkocht of anders gedesinvesteerd, maar is dat voor een relatief hoog bedrag tegen kostprijs geweest.

#
#

NVP (Geassocieerde) leden

  • Levine Leichtman Capital Partners
  • HB Capital
  • Vondel Finance B.V.
  • 5square
  • KplusV
  • TransEquity Network B.V.
  • YESS International Consultants
  • Mentha Capital
  • NBI Investors
  • Gilde Buyout Partners